Меню сайту
Це ми
Зараз на сайті
Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Форма входу
| Реєстрація | Вхід
Календар
«  Вересень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Кондитер

Характер роботи

Кондитер займається приготуванням різних видів тіста, начинок, кремів по заданій рецептурі, випікає і прикрашає продукцію. Це високоякісні, різноманітного виду, смаку та аромату харчові продукти. Більша частина робіт виконується вручну за допомогою спеціальних інструментів, перетворюючи професію кондитера в мистецтво.

Це складна професія яка потребує не лише естетичного смаку та художніх здібностей від робітника, але багатьох знань та вмінь, передбачає як ручну, так і механізовану роботу за допомогою автоматичних приладів та устаткування: маслорізка, пекарні, змішувачі, ножі, котли, духові шафи, тощо. Кондитер проводить дуже багато різноманітних операцій: фільтрацію, вимірювання, виготовлення тіста, випікання, тощо. Професія кондитера - широка та змістовна, праця кропітка і важка, яка потребує багато зусиль, напруження, натхнення, творчого пошуку.

 Умови роботи

Кондитери працюють на кондитерських фабриках і комбінатах, ресторанах, кафе, їдальнях.

Робота кондитера в основному проходить в цеху з 8-годинним робочим днем, в одну або в дві зміни, якщо це велике підприємство. На приватних підприємствах робота залежить від потреби ринку, який диктує свої особливі умови. Але кондитерські, які відрізняються оригінальними виробами, користуються у мешканців міст, сіл великим попитом, і продукція сучасних кондитерів розкуповується дуже охоче, особливо напередодні вихідних та свят. 

Робота кондитера вимагає високої емоційної напруги. Багато часу кондитери проводять з великою кількістю електро-, тепло-, та газоприладів. В цеху постійно висока температура та шум, тому ці умови праці викликають іноді перенапруження і ризик помилок або навіть призводять до травматизму, перегріву, переохолодження та алергічних захворювань.

Професія кондитера потребує високої пунктуальності, акуратності: точно дотримуватися температурного режиму, витримувати точну рецептуру, виконувати всі технологічні операції, витривало переносити знаходження в гарячому цеху, де випікаються вироби, вчасно охолоджувати їх.

 Ринок праці

В умовах розвитку в Україні економіки та ринкових відносин   почало розвиватись  і  налагоджуватись громадське харчування та заклади обслуговування. Набули розповсюдження заклади з іноземними інвестиціями, але поруч з ними з'являються національні заклади   громадського харчування. Великим попитом на ринку праці користуються висококваліфіковані кондитери, адже вживання солодощів населенням зростає з року в рік.

Освітня підготовка

Професія кондитера в нашому навчальному закладі інтегрована з професією кухаря. На навчання приймаються учні, які закінчили 9 класів, тобто здобули базову середню освіту. Після закінчення навчання випускаються кваліфіковані робітники – кондитери 3-4 розряду.

Перспективи

Після навчання у випускників дуже високі перспективи щодо працевлаштування. Якщо навіть заклади громадського харчування неохоче беруть молодь без досвіду, є можливість працювати у приватних підприємствах, що бурхливо розвиваються. Великі кондитерські фабрики та цехи теж охоче приймають молодь, яка стажується та набуває досвіду біля майстрів-кондитерів. Кваліфіковані кондитери мають можливість відкривати власні кафе. Тому поки існує людське суспільство, будуть перспективи у робітників харчової промисловості і, зокрема, у кондитера.

Мова навчання
Мова освітнього процесу - УКРАЇНСЬКА
Пошук по сайту
Корисні сайти

Соціальні мережі
Робота сайту
Статистика
 
 

© ДПТНЗ "Камінь-Каширське вище професійне училище", 2013-2019

Безкоштовний хостинг uCoz