Характер роботи
Кондитер займається приготуванням
різних видів тіста, начинок, кремів по заданій рецептурі, випікає і прикрашає
продукцію. Це високоякісні, різноманітного виду, смаку та аромату харчові
продукти. Більша частина робіт виконується вручну за допомогою спеціальних
інструментів, перетворюючи професію кондитера в мистецтво.
Це складна професія яка потребує
не лише естетичного смаку та художніх здібностей від робітника, але багатьох
знань та вмінь, передбачає як ручну, так і механізовану роботу за допомогою
автоматичних приладів та устаткування: маслорізка, пекарні, змішувачі, ножі,
котли, духові шафи, тощо. Кондитер проводить дуже багато різноманітних
операцій: фільтрацію, вимірювання, виготовлення тіста, випікання, тощо.
Професія кондитера - широка та змістовна, праця кропітка і важка, яка потребує
багато зусиль, напруження, натхнення, творчого пошуку.
Умови роботи
Кондитери працюють на кондитерських фабриках і комбінатах, ресторанах, кафе, їдальнях.
Робота кондитера в основному
проходить в цеху з 8-годинним робочим днем, в одну або в дві зміни, якщо це
велике підприємство. На приватних підприємствах робота залежить від потреби
ринку, який диктує свої особливі умови. Але кондитерські, які відрізняються
оригінальними виробами, користуються у мешканців міст, сіл великим попитом, і
продукція сучасних кондитерів розкуповується дуже охоче, особливо напередодні
вихідних та свят.
Робота кондитера вимагає високої
емоційної напруги. Багато часу кондитери проводять з великою кількістю
електро-, тепло-, та газоприладів. В цеху постійно висока температура та шум, тому
ці умови праці викликають іноді перенапруження і ризик помилок або навіть
призводять до травматизму, перегріву, переохолодження та алергічних
захворювань.
Професія кондитера потребує
високої пунктуальності, акуратності: точно дотримуватися температурного режиму,
витримувати точну рецептуру, виконувати всі технологічні операції, витривало
переносити знаходження в гарячому цеху, де випікаються вироби, вчасно
охолоджувати їх.
Ринок праці
В умовах розвитку в Україні
економіки та ринкових відносин почало розвиватись і
налагоджуватись громадське харчування та заклади обслуговування. Набули
розповсюдження заклади з іноземними інвестиціями, але поруч з ними з'являються
національні заклади громадського харчування. Великим попитом на
ринку праці користуються висококваліфіковані кондитери, адже вживання солодощів
населенням зростає з року в рік.
Освітня підготовка
Професія кондитера в нашому
навчальному закладі інтегрована з професією кухаря. На навчання приймаються
учні, які закінчили 9 класів, тобто здобули базову середню освіту. Після
закінчення навчання випускаються кваліфіковані робітники – кондитери 3-4
розряду.
Перспективи
Після навчання
у випускників дуже високі перспективи щодо працевлаштування. Якщо навіть
заклади громадського харчування неохоче беруть молодь без досвіду, є можливість
працювати у приватних підприємствах, що бурхливо розвиваються. Великі
кондитерські фабрики та цехи теж охоче приймають молодь, яка стажується та
набуває досвіду біля майстрів-кондитерів. Кваліфіковані кондитери мають
можливість відкривати власні кафе. Тому поки існує людське суспільство, будуть
перспективи у робітників харчової промисловості і, зокрема, у кондитера.
|